Fiske på gamla ungdomsvatten

När jag var i tonåren så fiskade jag mycket med en gammal barndomsvän i vattnen kring Kungsängen. Vi lånade en Inkas aluminiumkanadensare från Kungsängens Kanotklubb och paddlade runt i Ryssgraven och bort mot militärviken eller Granhammarsviken som den kanske heter. På den tiden, vi snackar tidigt 80-tal så fanns det gott om gädda och abborre i dessa vatten. Idag fick jag fiska själv då Joel laddar inför morgondagens fiske så jag åkte till Granhammarsviken och drog lite snipor ur vassarna med JAK-Draget. Man kände sig riktigt hemma i dom vattnen trots att vi egentligen aldrig fiskar där.

Jag satt också idag och funderade på hur mycket jag har lärt mig om vårfiske på gädda under premiärveckorna. Det jag tycker är absolut tydligast är påverkan av vattentemperaturen, sikten och syresättningen. Östra delarna från Stäket och upp mot Uppsala har varit i snitt 1,5-2 grader varmare vatten vilket har gynnat gäddfisket trots ganska så dålig sikt. Vi har haft bra fiske i strömsatta syrerika sund där yttempen har varit uppe och snuddat vid 4,3 garder. På västar sidan ligger det mellan 2,5-3,1 grader på dom ställena vi vanligtvis fiskar. Där har fisket varit näst intill stendött. Skall testa med Joel i morgon på våra heta gädd-spots och se om det har kommit igång. Idag är det exakt 1 månad till King of Mälaren. Blir det inte varmare i vattnet så kommer leken att pågå under tävlingen vilket gör det extra intressant.

På måndag, annandag påsk så har vi funderingar på Skärgården. Det blir enligt SMHI ett litet fönster med hyggligt väder men bara för en dag så det blir till att gå upp tidigt för att lägga en heldag i Roslagens skärgård.

2 apr 2015