Fiskefunderingar

Fick en idé efter en kommentar på Bloggen. Jag analyserar ju mitt fiske in i minsta detalj så varför inte dela med mig? Hoppas bara jag inte får idétorka efter några inlägg.... Jag testar!

Åsikterna är inte generella utan mina "Våra" egna.

VIND.  Vind eller blåst gillar "vi" inte. Vi fiskar så mycket ändå så vi väljer att skippa dessa blåsiga dagar. SMHI har inte alltid rätt när det gäller vindar så vi kollar hemma efter referenser tex. gungar grenarna på granen så blåser det för mycket. Kastanjgrenarna? Ok! kanske men det blåser. Om björkenlöven inte fladdrar så är det vindstilla mm.. Just nu tex. så gungar grangrenarna och SMHI säger 4-11 m/s så det blir till att skippa fisket idag. Vill gärna se 2-5 m/s eller mindre.

VINDRIKTNING.  Vindriktningen struntar vi oftast i men det har en liten betydelse. Vi har märkt att fisket är sämre vid ren nordlig och sydlig vind. Ostlig och västlig går bra. Är det bra barometer så kan även nordlig och sydlig funka. Om vinden har vänt från ena dan till den andra så kan fisket bli riktigt dåligt. Hellre samma vindriktning under längre tid.

BAROMETER. Väldigt viktig vid abborre och gösfiske men även gäddan tycker vi tjurar vid dålig barometer <1000 hPa Idag har vi tex. SydOstlig vind 4-11 m/s och en barometer på 1028 hPa enligt SMHI. Ser hemma att den är lite högre ändå 1031 hPa så fisket skulle nog funka bra trots blåsten. 90% av våra fiskeställen är exponerade för vind så det blir svårt speciellt vid lättare jiggfiske. Man tappar kontakten med betet.

REGN. Regnar det så äker vi inte ut! Börjar det regna på sjön så åker vi hem om inte fisket är kanonbra! Vi har haft helt galet fiske både efter gös och abborre i regn. Då står man bara och skrattar åt eländet och struntar i att regnkläderna inte var med..

TEMPERATUR. Har ingen betydelse. Vi anpassar fisket efter temperatur och årstid. Göstrollingen är väl det som är mest temperaturberoende. Ju varmare vatten desto mer göshugg på trolling. 2014 var ju kanonbra med 24-26 grader i vattnet under Julikvällarna. Då small det på bra i trollingspöna. I år har vi knappt sett 20 grader i vattnet??

ÅRSTIDER. Favoriter mm.. Vår favoritårstid är sommaren eftersom vi älskar gös & abborrfisket. När gösfisket slutar leverera i September så har vi några bra abborrmånader kvar.

FISKARTER. När, var, hur...Fiskeåret börjar för oss i februari. Isen ligger på sjön och man längtar ut på öppet vatten. Fördriver den mörka tiden med att kolla på fiskefilmer, fixar med utrustning, köper nya beten och städar i fiskelådorna. I mars kan man inte hålla igen utan börjar åka ner och kolla båtramperna och hur isläget ser ut. I Stäket kan man sjösätta året runt om inte Järfälla kommun har plogat upp en stor snöhög framför rampen vilket dom envisas med att göra varje år. Fattar dom inte att det finns galningar som vill fiska i Stäketkanalen med båt mitt i vintern. Bålsta har en öppen ramp men där släpper nog isen allra sist. Detta pga. att bryggorna och alla förtöjningsbojar håller fast isen så att den inte har en chans att röra sig. Ängsholmen som är vår "hemmahamn" brukar också ta tid då detta är en kanal. Men med hårda nord-nordvästliga vindar så brukar det släppa till slut. Första fisket efter islossningen kan vara lite segt. Det är ju gädda som gäller nu och man får nån lite då och då men inget mängdfiske. Vi hittade i våras av en händelse ett ställe som hade mängder med gädda. Nu kunde vi åka ut en iskall frostig morgon och dra en 10-15 gäddor på en dag. Det är bra för att vara i mars. Isen ligger ännu kvar på vissa delar av sjön men just här är det öppet. Skall bli skitkul att testa om det är lika bra fiske där nästa år. Vi fiskar gädda fram till Maj månad då vi märker att vi börjar få bonusgösar vid gäddfisket. Oftast är det lekfisk så vi slutar fiska grunt och tar dom som fortfarande inte har gått upp för lek. Nu har man chansen att få riktigt feta hongösar som simmar runt pelagiskt och ofta ställer sig på djupbranterna och inväntar rätt tid för att simma upp till hanarna som står grunt och tar revir. Att fiska på dessa lekhanar är ingen sport. Hittar man en lekgrynna så kan man dra hur många som helst under en dag. Tyvärr så ser vi många som fiskar lekhanar och även "bonkar" dessa. Att sätta ett generellt förbud på gösfiske under lektid är svårt då lektiden varierar och kan vara allt från April-Juli. 2015 var just ett sådant gösår. Vattnet var så kallt länge så många gösar lekte in i början av Juli månad. Vi fick feta honor och mjölksprutande hanar i början av juli när vi fiskade gädda på gräsgrynnorna. Men ok! Sätt ett fiskeförbud på gös from. tex. 15 maj-15 juni. Då har man ju räddat en del. Att fiske på lekgädda är det ju ingen som bryr sig om. Kanske för att man inte kan fiska på en gädda som leker eftersom leken sker inne på grundområden oftast innanför vassarna till skillnad från gösen som leker exponerat på stengrynnor. Vårfisket, Mars-Maj så fiskar vi bara gädda och vassnära.

Nu är vi inne i försommaren strax före midsommar. Nu hittar vi våra gäddor tillsammans med abborre, gös och ibland Asp på grundflak, gärna med växtlighet. Vi har sett att gäddhanarna är dom första som simmar ut till grynnorna. Lite senare typ in i Juli kan man även kroka större gädda över 6kg på dessa fläckar med framförallt gäddnate. Löjan håller ju till här större delen av sommaren och då är ju inte rovfiskarna långt borta. Jag har på mina soloturer utforskat områdena intill dessa gräsgrynnor och hittat nya intressanta ”hotspots”. Jag brukar utgå ifrån grynnan och låta elmotorn föra mig rakt ut i valfri riktning. Kör sakta fram i 0,5-1,0 knop och vertikaljiggar alt. jiggar av vattnet noggrant till det blir för djupt typ. 7-9m. I ett stråk fick jag kontakt med gös på ett och samma ställe. På ekolodet såg man att det var hård botten och lite grövre sten och strukturer. Djupet var 2,6m. Hit har jag senare åkt tillbaka och tagit flera gösar under Juli-Augusti. I en annan riktning från grynnan så körde jag över en stort stenröse. Hade ingen aning om att denna fanns. Det var 3,5-4m djupt i området och stenröset låg på 1,9m. Här hittade jag riktigt fina abborrar så det lönar sig att finkamma heta områden. Här drog Joel & jag säkert 25-30 riktigt fina abborrar kring 700-900 gram. En annan grynna som vi fiskat abborre på, levererade massor med smågös när vi gjorde en mindre förflyttning till strax utanför. Det vi har lärt oss är att när man väl hittat ett ställe som levererar fisk så lönar det sig att fiska av ett mycket större område i anslutning till denna.

forts......

SPORTFISKE SOM HOBBY. Inte bara fördelar...?